Wat kan NLP voor jou betekenen?

NLP kan heel veel betekenen. NLP onderzoekt de structuur van de subjectieve ervaring.

Wil jij leren omgaan met je angsten of problemen......? Zou je ze willen accepteren......? Ben je bereid daar ook pillen voor te slikken......? 

Dan is NLP niks voor jou! Met NLP laat je de problemen verdwijnen! Niks er mee leren omgaan maar er vanaf zijn!

NLP wordt therapeutisch succesvol gebruikt bij: Alle vormen van angsten, AllergieŽn, ADHD, Autisme spectrum stoornissen ( ASS ), Blozen, Dyslexie, posttraumatische stress-stoornisen (PTSS), Stotteren, Verdriet, Woede etc. etcÖ..

NLP kan verder succesvol worden ingezet door docenten, verkopers, artsen, tandartsen en iedereen die goed contact (rapport) maken belangrijk vindt. Met NLP verruim je je mogelijkheden. Met NLP begrijp je de ander, weet je waarom iemand reageert zoals hij of zij reageert en kun je daar vervolgens iets mee. Met NLP ben je in staat je op ieder moment gewoon goed te voelen, zomaar! Met NLP ga je je doelen wel bereiken, krijg je de dingen wel voor elkaar. 

Met NLP heb je een veel groter gevoel van vrijheid, NLP geeft je die ruimte. 

Alles wat wij ervaren, ervaren we door middel van onze vijf zintuigen. Vervolgens creŽren we voor alles wat we doen bepaalde strategieŽn. Een strategie is een manier van denken en handelen. Denk aan een pasgeboren baby, de baby heeft al heel snel door dat als hij of zij gaat huilen er iemand komt kijken en voeding geeft. Dit is voor een baby een goede strategie. Gevoel van honger-huilen-eten. Meestal lukt het ons om een juiste strategie te ontwikkelen. Helaas is het ook mogelijk dat we een strategie aangeleerd hebben die voor dat doel onhandig is. 

Denk eens aan de manier waarop we als kind het alfabet hebben opgeslagen en die strategie zijn gaan gebruiken om te gaan lezen. Wie kent er niet iemand met dyslexie? Veel mensen hebben in hun hoofd het alfabet helemaal door elkaar staan, letters die ontbreken etc. Dan is het bijna logisch dat iemand met die strategie niet in staat is goed te lezen of spellen.

Of wat denk je van angsten. Bijvoorbeeld de angst voor spinnen, angst voor toetsen op school, examenvrees, straatvrees en noem maar op. Ook dit is aangeleerd gedrag. Het zijn niet reŽle angsten. De angst zit alleen in het hoofd, in de gedachte. Vaak maken we plaatjes of filmpjes waarin we de angst bijna werkelijk lijken te ervaren. Ook zeggen we in onszelf bepaalde zinnen die we zelf zijn gaan geloven. Op die manier ontstaan er overtuigingen en overtuigingen sturen ons gedrag, we gaan daar naar handelen. 

Neem bijvoorbeeld examenvrees. Een beetje spanning kan goed zijn, spanning kan er voor zorgen dat je extra je best gaat doen en daarom beter gaat presteren. Maar wanneer de angst niet reŽel is, zie je jezelf mislukken en daardoor klap je dicht, dan lukt het gewoon echt niet meer. Dit is een onhandige strategie. Gelukkig zijn onhandige strategieŽn met behulp van een goede NLP coach te veranderen in andere bruikbare strategieŽn. 

Wat we doen is de cliŽnt zelf de juiste oplossing laten vinden. Dat doen we door vragen te stellen en de cliŽnt zelf in de juiste richting te laten denken. Vervolgens gaan we onder andere kijken naar de submodaliteiten van de ervaring. Submodaliteiten hebben we allemaal en zijn de kwaliteiten, de bouwstenen van beelden, geluiden en gevoelens. Bijvoorbeeld bij een visuele voorstelling (waarbij visueel de modaliteit is) kan het beeld wat we maken stil staan als een foto of bewegen als een film, het kan in kleur of zwart/wit zijn, groot of klein, dichtbij of veraf en ga zo maar door. Minstens ťťn van die submodaliteiten is kritisch, wanneer de cliŽnt daar zelf een kleine verandering in maakt dan verandert de hele beleving en verandert ook het gevoel daarbij. 

Het gaat niet om WAT je doet, maar HOE je het doet!

En besef: Als je blijft doen wat je deed zul je krijgen wat je kreeg. Wil je iets anders? Doe dan ook iets anders!

Heb je vragen, wil je je inschrijven voor een cursus of coaching, of wil je er gewoon even over praten: neem gerust contact met ons op!

HOME