Fobie oplossen  

Een fobie (Grieks: φόβος, phobos = angst, vrees) is een psychische aandoening waarbij iemand, meestal om onduidelijke redenen, een ziekelijke angst ontwikkelt voor specifieke zaken of situaties. Deze angst staat niet in verhouding tot de reŽle bedreiging die van de situatie of het object uitgaat en de lijder is zich hiervan goed bewust. Datgene waar hij of zij bang voor is, is vaak in werkelijkheid helemaal niet gevaarlijk. Het vervelende is dat de fobie in angstige situaties de overhand neemt en het heldere denken naar de achtergrond laat verdwijnen. Het gevolg is dat iemand situaties gaat vermijden of ontvluchten en zal dat meer gaan doen wanneer hij of zij zich meer overgeeft aan de fobie. Net zolang totdat de fobie een belemmering vormt in het dagelijks leven.

Van een fobie heb je per dag vaak meerdere keren last, het beheerst je leven.

Medicatie die je van een fobie of paniekstoornis geneest is er niet echt. Er is medicatie die het gevoel afzwakt maar dan ook gelijktijdig je positieve emoties afzwakken. Het risico is vaak groter dan de opbrengst. Bijverschijnselen die je van de medicatie kunt krijgen zijn vaak erger dan de kwaal. 

FobieŽn zijn er in allerlei soorten en maten: van angst in het donker tot faalangst, van hoogtevrees tot smetvrees. Waarschijnlijk ken je ze lang niet allemaal. Ze zijn in ieder geval in te delen in twee typen:

Enkelvoudige / specifieke 

fobieŽn (fobieŽn gericht op ťťn speciale situatie, dier, persoon, object of activiteit)

Complexe fobieŽn

Sociale fobie (extreme angst voor bepaalde openbare situaties zoals spreken in het openbaar)
Agorafobie (angst voor open of gesloten ruimtes en publieke ruimtes)

Niet alle angststoornissen worden fobieŽn genoemd. Als angst niet voor bepaalde zaken of situaties is, spreken we niet van een fobie, maar van een paniekstoornis of van gegeneraliseerde angst.

De meeste enkelvoudige fobieŽn en angsten zijn met 1 tot 3 consulten te verhelpen. Zie bij het kopje algemeen voor de tarieven.

 

 

HOME