Enneagram

Het enneagram is een systeem dat ons naar een dieper persoonlijk inzicht helpt. De oorsprong ervan is waarschijnlijk terug te voeren tot meer dan 4500 jaar geleden. De Soefi's hanteerden het als model voor kosmologische processen. De Soufi's gingen uit van de vooronderstelling dat de mensheid zich bevindt in een proces van ontwikkeling naar hogere vormen van bewustzijn.

Tegenwoordig wordt het enneagram afgebeeld als een cirkel, omgeven door negen getallen, één voor elk van de beschreven persoonlijkheidstypes. De getallen worden door lijnen met elkaar verbonden met een duidelijk te volgen patroon. Het ene type is niet beter dan het andere type, elk type heeft eigenschappen die zeer doeltreffend kunnen zijn.

Aan de enneagramtypes herken je alle positieve eigenschappen, maar ook wat de basisfout van je karakter is, datgene wat je afhoudt van je essentie.

Hierbij kun je antwoord krijgen op de volgende vragen :
 
Wie ben ik?
Wat beperkt mij?
Welke dynamiek is er in mijn leven?
Waarom reageren sommige mensen zo anders dan ik?
Wat zie ik niet in mijzelf, en anderen kennelijk wel?
Welke weg ga ik in mijn leven?
 
Het Enneagram zal je helpen om hier meer inzicht in te verkrijgen.

Het waarnemen van onze eigen patronen helpt ons om beter gebruik te maken van onze kwaliteiten en talenten. Bovendien kunnen we dankzij het enneagram effectiever en succesvoller met anderen omgaan door in te spelen op hun type.

In alle types zien we wel iets van ons zelf terug. We hoeven geen type één te zijn om iets perfect te willen doen, en we hoeven geen type twee te zijn om liefde te geven. Elk van deze reacties is zinvol en normaal.

EEN:   Perfectionist     Buik Dominant
TWEE: Helper Hart Sociaal
DRIE: Succesvolle werker Hart Dominant
VIER:  Romanticus      Hart Afstandelijk
VIJF:  Waarnemer Hoofd Afstandelijk
ZES:    Loyalist Hoofd Sociaal
ZEVEN: Levensgenieter Hoofd Sociaal
ACHT: Baas Buik Dominant
NEGEN: Bemiddelaar Buik Afstandelijk

De kennis van het enneagram is van oorsprong mondeling overgedragen van leraar op leerling. Tegenwoordig zijn er veel schriftelijke testen die makkelijk te maken zijn. Wat je daar bij mist is de lichaamstaal die de leraar gebruikt om tot de kern te komen. Bij het schriftelijk invullen wordt nog wel eens iets wenselijks ingevuld waardoor er niet direct het juiste type uitkomt. Belangrijk is ook dat je jezelf herkent in de omschrijving en je niet in een type geduwd wordt.

Naast het type wat je bent heb je vaak ook een sterke vleugel, dat is het type naast je op de cirkel. De richting van de pijlen geeft aan in welke richting je jezelf begeeft tijdens stress (desintegratie), maar ook de richting waarop je beweegt in ontspanning (integratie). Bijvoorbeeld een type acht zal onder normale omstandigheden vooral zijn eigen eigenschappen hebben, onder stress zal de acht de negatieve eigenschappen van type vijf overnemen en in ontspanning de positieve eigenschappen van de twee overnemen. Ofwel, de acht trekt zich terug of gaat juist zorgen voor zijn medemens.

Workshop Enneagram

HOME